Här kan du följa arbetet med utveckling av teknikämnet i Norrköpings kommun.Det kan vara information om utbildningar och kurser, lektionstips och andra saker som rör teknikämnet. Vi vänder oss till för-, grund- och gymnasieskola. Vill du dela med dig av något som ni gör i tekniken på din skola eller förskola, så skicka ett mail till charlotta.nordlof@norrkoping.se och hör också gärna av dig med tips på vad du vill läsa om på den här sidan.

Ett tips är att prenumenera på inlägg i den här bloggen (fyll i din mailadress i fältet här nedanför till höger) så får du ett mail varje gång det kommer ny information här på sidan.

torsdag 19 mars 2015

Om nanoteknik på Skolverkets konferens i Naturvetenskap och Teknik

För ett par veckor sedan höll skolverket del två av tre i en konferensserie i Naturvetenskap och Teknik, för lärare och skolledare på gymnasiet. Det är en del av NT-satsningen.

Maria Strömme som presenterade sig som både professor i nanoteknologi och som uppfinnare hade en intressant föreläsning om nanoteknik, ett tvärvetenskapligt område som vi säkert kommer få höra mycket om i framtiden. Nanoteknik (eller nanoteknologi) presenteras så här på ne.se; "Teknik för att tillverka, påverka och hantera material och objekt med minst en dimension i storleksordningen 1–100 nanometer, det vill säga ett begränsat antal atomer."

Maria presenterade Nanoteknologin som nästa tekniska revolution som kan jämföras med t.ex. den tidigare textilindustrin, järnvägen eller datoriseringen. Idag kan vi inte förstå vad som kommer hända när den kommande revolutionen har nått sin topp, eftersom vi bara är i början nu. Det fick mig att tänka på ett citat jag hört:

”Jag tror att det finns en marknad i världen för kanske fem datorer.”  IBM:s styrelseordförande Thomas Watson 1943.
Kanske kommer vi se tillbaka på samma sätt på nanotekniken om 70-80 år!
 
Foto från Maria Strömmes presentation, revolutionerande krafter.

Maria menade att vi står inför två stora utmaningar; energiförsörjningen och den demografiska utvecklingen (på individ- och samhällsnivå), och att nanoteknik kan vara en lösning på båda dessa utmaningar. Nanoteknologi kan användas för att skapa framtiden solceller. Nanoteknologi kan också användas för att bota sjukdomar som cancer, och till material som kan få kroppen att återskapa nytt eget skelett.

Det Maria ville skicka med oss vara att "Ytan gör skillnaden", eftersom ytarean ökar när storleken minskar. Det är hemligheten bakom nanoteknologin och det som ger materialet önskade egenskaper.

Om nanoteknologi från Uppsala universitet 

Den sista konferensen i serien är planerad till den 16/9.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar