Här kan du följa arbetet med utveckling av teknikämnet i Norrköpings kommun.Det kan vara information om utbildningar och kurser, lektionstips och andra saker som rör teknikämnet. Vi vänder oss till för-, grund- och gymnasieskola. Vill du dela med dig av något som ni gör i tekniken på din skola eller förskola, så skicka ett mail till charlotta.nordlof@norrkoping.se och hör också gärna av dig med tips på vad du vill läsa om på den här sidan.

Ett tips är att prenumenera på inlägg i den här bloggen (fyll i din mailadress i fältet här nedanför till höger) så får du ett mail varje gång det kommer ny information här på sidan.

fredag 8 september 2017

Mary uppfann vindrutetorkaren

Har du Norrköpings tidningar hemma eller på jobbet? Spara i så fall dagens tidning (fredag 8/9) och använd den i teknikundervisningen. I artikeln om vindrutetorkrens historia finns en bra grund att bygga en lektion om teknikutveckling, teknikhistoria och drivkrafter på. Det finns också flera begrepp att lära sig mer om, som t.ex. patent.
Vindrutetorkaren har faktiskt inte utvecklats så mycket sedan den uppfanns och ser ungefär lika dan ut idag. Sen har det tillkommit nya möjligheter i samband med att elektronik och sensorer utvecklats. Nu kan man ju på nya bilar välja ett läger där vindrutetorkaren startar när den behövs. Det finns alltså en sensor som känner av när det är regn på rutan. Kanske kan ni under lektionen fundera på hur en sådan sensor fungerar och om den används till annat?

Jag tycker dagstidningar är bra inspiration till teknikundervisning!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar