Här kan du följa arbetet med utveckling av teknikämnet i Norrköpings kommun.Det kan vara information om utbildningar och kurser, lektionstips och andra saker som rör teknikämnet. Vi vänder oss till för-, grund- och gymnasieskola. Vill du dela med dig av något som ni gör i tekniken på din skola eller förskola, så skicka ett mail till charlotta.nordlof@norrkoping.se och hör också gärna av dig med tips på vad du vill läsa om på den här sidan.

Ett tips är att prenumenera på inlägg i den här bloggen (fyll i din mailadress i fältet här nedanför till höger) så får du ett mail varje gång det kommer ny information här på sidan.

fredag 10 augusti 2018

Pant - ett spännande tekniktema!

Panta flaskor och burkar har vi gjort i Sverige sedan 1984, och i genomsnitt pantar varje person 183 flaskor och burkar per år. Att panta är något som de flesta eleverna känner till och har gjort, så aluminiumburkar, PET-flaskor och pantmaskiner kan nog anses vara "vardagliga föremål" för våra unga. Det är alltså ett område som är perfekt att arbeta med i teknikundervisningen, redan i årskurs 1-3 där det i det centrala innehållet bl.a. står "Undersökande av hur några vardagliga föremål är uppbyggda och funderar..."

Genom att arbeta med pant som tema får eleverna träna på att utveckla teknikämnets alla fem förmågor.

För oss i Norrköpings kommun är det ett extra intressant tema, eftersom alla insamlade burkar och flaskor i Sverige transporteras just till Norrköping och tas om hand i Returpacks anläggning på Händelö. Returpack tar emot ett antal studiebesök per år, men erbjuder också ett digitalt studiebesök som kan genomföras i klassrummet. Det hittar du här: Digitalt studiebesök i Pantamerafabriken

Med pant som tekniktema kan man t.ex. jobba med följande frågor som utgångspunkt, och då täcks alla förmågor och en stor del av det centrala innehållet in:
  • Vilka material är burkarna och flaskorna gjorda av? Varför används just de materialen?
  • Vilka funktioner/mekanismer används för att öppna och stänga burkar och flaskor? fördelar/nackdelar?
  • Varför pantar vi? När började man panta och varför? Hur har det utvecklats? Hur gjorde man tidigare? Vem bestämmer över pantsystemet?
  • Vad innebär det för oss människor, för vårt samhälle och vår miljö om vi väljer att panta en flaska eller om vi lämnar den i naturen?
  • Varför pantas inte 100% av alla flaskor och burkar? Hur kan man med hjälp av teknik öka andelen flaskor och burkar som pantas?
  • Vad händer när vi stoppar en burk i pantmaskinen? Vart tar den vägen? Följ en aluminiumburks resa! Den är en del i ett tekniskt system. 
Returpack erbjuder undervisningsmaterial med lärarhandledning, filmer, fakta och statistik och på sin hemsida, under rubriken skola och ungdom: https://pantamera.nu/skola-ungdom/ Låt dig inspireras där och anpassa undervisningen till kursplanen i teknik och dina egna förutsättningar!


Bild från pixabay.com, Creative Commons CC0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar