Här kan du följa arbetet med utveckling av teknikämnet i Norrköpings kommun.Det kan vara information om utbildningar och kurser, lektionstips och andra saker som rör teknikämnet. Vi vänder oss till för-, grund- och gymnasieskola. Vill du dela med dig av något som ni gör i tekniken på din skola eller förskola, så skicka ett mail till charlotta.nordlof@norrkoping.se och hör också gärna av dig med tips på vad du vill läsa om på den här sidan.

Ett tips är att prenumenera på inlägg i den här bloggen (fyll i din mailadress i fältet här nedanför till höger) så får du ett mail varje gång det kommer ny information här på sidan.

onsdag 12 december 2018

Kostnadsfritt Tekniktema på Visualiseringscenter

Idag fick jag möjlighet att vara med två klasser i årskurs fem på ett besök på Visualiseringscenter. Norrköpings kommun har ett avtal med visualiseringscenter som innebär att alla klasser i åk två, fem och åtta kan boka ett kostnadsfritt besök på centret.

För årskurs fem är temat "Tekniska system" och pedagogerna som välkomnade oss till besöket var Yvonne Olofsson och Lisa Johansson. De inledde med att visa upp domen och det tyckte eleverna var spännande att se och höra om.  Därefter introducerade Lisa oss till temat tekniska system. Eleverna fick frågan "Vet ni vad teknik är?" och det kunde de svara på, någon sa "saker som gör livet enklare för människan" och vi fick höra många exempel på vad det kan vara som datorer, mobiltelefoner, kläder och skor. För att komma till centret hade vi alla använt ett stort tekniska system, nämligen vägsystemet.

Filmen som sedan visades heter "Dream to fly" och handlar om människans längtan efter att kunna flyga och om hur flygplan och andra farkoster har utvecklats. Eleverna tyckte att den var spännande och fascinerande. För flera i publiken var det första besöket i domen, vilket gjorde filmvisningen extra spännande.

Efter filmen följde en liten diskussion och sedan var det dags att gå vidare och få jobba med uppdrag i grupper. Eleverna skulle lösa olika uppdrag, små problem som kan behöva lösas på en flygplats. Till sin hjälp hade de materialet "Little bits" som är ett lättanvänt material, små byggklossar med elektronik, som sammanfogas med magneter. Varje liten lösning på problemet var ett eget litet tekniskt system, med input och output. 

 Pedagogerna avslutade besöket med att prata om andra system och om varför det är viktigt att förstå hur tekniska system är uppbyggda. visualiseringscenter tillhandahåller lärarhandledning och elevmaterial så att ni kan arbeta i klassrummet, både före och efter besöket. Besöket var givande och roligt för barnen, men för att få ut så mycket som möjligt så är jag säker på att det är viktigt att besöket kopplas till den ordinarie teknikundervisningen. Eftersom besöket är kopplat till teknikämnets centrala innehåll så passar det mycket bra att jobba vidare med tekniska system på lektionerna.

Tack till Lisa och Yvonne! De hälsar att det fortfarande finns lediga tider att boka för avtalsbesök i vår. Det gör ni längst ner på den här sidan: http://visualiseringscenter.se/avtalsbesok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar