Här kan du följa arbetet med utveckling av teknikämnet i Norrköpings kommun.Det kan vara information om utbildningar och kurser, lektionstips och andra saker som rör teknikämnet. Vi vänder oss till för-, grund- och gymnasieskola. Vill du dela med dig av något som ni gör i tekniken på din skola eller förskola, så skicka ett mail till charlotta.nordlof@norrkoping.se och hör också gärna av dig med tips på vad du vill läsa om på den här sidan.

Ett tips är att prenumenera på inlägg i den här bloggen (fyll i din mailadress i fältet här nedanför till höger) så får du ett mail varje gång det kommer ny information här på sidan.

torsdag 17 augusti 2017

Hur tvättar man håret i rymden?

Teknik handlar om att lösa problem och förändra omgivningen. Ett problem som många nyfikna barn säkert funderat över är hur man gör när man tvättar håret i rymden. Svaret får vi i den här korta filmen:


I det här klippet finns mycket att prata om med eleverna. För det första är det på engelska -  vad betyder orden? Astronauten befinner sig i ett tyngdlöst tillstånd - här kommer fysiken in i bilden. I filmen ser vi många exempel på teknik, olika smarta lösningar som löser de problem som astronauten ställs inför. Ni kan till exempel fundera på andra problem som en astronaut behöver lösa i rymden. Och kan man kanske ha nytta av dessa lösningar även på jorden? Inom rymdforskningen hittar man många nya tekniska lösningar som kommer till nytta inom andra områden också, det gäller till exempel nya material. Rymdforskningen är alltså en drivkraft som driver på den tekniska utvecklingen.

På Youtube finns många fler spännande klipp om hur astronauter löser problem! Hoppas det kan inspirera dig och väcka nyfikenhet hos dina elever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar