Här kan du följa arbetet med utveckling av teknikämnet i Norrköpings kommun.Det kan vara information om utbildningar och kurser, lektionstips och andra saker som rör teknikämnet. Vi vänder oss till för-, grund- och gymnasieskola. Vill du dela med dig av något som ni gör i tekniken på din skola eller förskola, så skicka ett mail till charlotta.nordlof@norrkoping.se och hör också gärna av dig med tips på vad du vill läsa om på den här sidan.

Ett tips är att prenumenera på inlägg i den här bloggen (fyll i din mailadress i fältet här nedanför till höger) så får du ett mail varje gång det kommer ny information här på sidan.

måndag 29 januari 2018

Vad ska vi göra med allt rymdskrot som finns runt vår jord?

Att lösa problem är en del av teknikundervisning och den tekniska kunskapen. Här har vi ett bokstavligt talat stort problem som behöver lösas; Vad ska vi göra med allt rymdskrot som finns runt vår jord?

Det är Rymdkanalen som tar upp problemet i den här korta texten: http://www.rymdkanalen.se/blogg/2018/01/kan-laser-losa-problemet-med-rymdskrot

Möjliga lösningar kan vara att fånga in skrotet med stora nät eller att skjuta sönder det med laser. Det är exempel på hur vi löser nya problem med gammal teknik - det är faktiskt inte så ofta man gör helt nya uppfinningar för att lösa problem. Oftast används gammal teknik på nya sätt, eller så kombineras flera gamla lösningar och bildar på så sätt en ny.

Vilka lösningar på problemet med rymdskrot skulle dina elever komma fram till? Kanske något att fundera på tills nästa gång ni ska arbete med tema rymden i NO:n. Låt eleverna få jobba med teknik också, och fundera på varför rymdskrot är ett problem, hur det påverkar människa och miljö, och vilka lösningar som finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar