Här kan du följa arbetet med utveckling av teknikämnet i Norrköpings kommun.Det kan vara information om utbildningar och kurser, lektionstips och andra saker som rör teknikämnet. Vi vänder oss till för-, grund- och gymnasieskola. Vill du dela med dig av något som ni gör i tekniken på din skola eller förskola, så skicka ett mail till charlotta.nordlof@norrkoping.se och hör också gärna av dig med tips på vad du vill läsa om på den här sidan.

Ett tips är att prenumenera på inlägg i den här bloggen (fyll i din mailadress i fältet här nedanför till höger) så får du ett mail varje gång det kommer ny information här på sidan.

fredag 17 juni 2016

På studiebesök på ett reningsverk

Norrköping vatten och avfall erbjuder klasser i årskurs fem att komma på studiebesök på Slottshagens reningsverk, vilket vi skrivit om här på bloggen tidigare. Jag hade möjligheten att själv göra det studiebesöket häromdagen, och nu vill jag dela med mig av hur intressant det var.

Det finns flera reningsverk i Norrköping och Slottshagen är det största, där det mesta av vattnet renas. Övriga reningsverk finns i de mindre orterna runt om centrala Norrköping, t.ex. i Åby. Slottshagens reningsverk tar emot 50 000 kubikmeter smutsigt vatten varje dag. I reningsverket renas vattnet mekaniskt, kemiskt och biologiskt, innan det släpps ut i Bråviken. Vi fick gå runt och titta och följa vattnets flöde genom reningsverket. Samtidigt blev vi guidade av Bodil som är laboratoriechef. Det var spännande att se alla delar och roligt att kunna ställa frågor som hon gärna svarade på. Vi fick också se den fina föreläsningssalen där man som skolklass tas emot, inredd i blågröna toner.
Här strömmar smutsigt vatten in för rening.


Här syns den mekaniska reningen.
Ett galler samlar upp allt skräp som sedan forslas bort för förbränning.I dessa dammar renas vattnet kemiskt.
Den kemiska reningen tar bort slam, fett, organiskt material
och fosfor genom att järnklorid tillsätts. .

 
Kemisk rening pågår.
 
Här renas vattnet biologiskt med hjälp av
bakterier som får jobba.
 
Föreläsningssalen.
 
På reningsverket finns också ett laboratorium.
Hela tiden måste prover tas och kontroller göras
för att man ska håla en god kvalitet.

Ett studiebesök på Slottshagen innefattar alltså många olika skolämnen, inte minst teknik. Hela reningsprocessen är ett stort tekniskt system, och på reningsverket kan man se många tekniska lösningar. Att jobba med vattnets väg från badkaret hemma tills det släpps ut i Bråviken är ett bra sätt att förklara ett tekniskt system. Man kan identifiera de olika delarna, prata om begrepp som input och output, och fundera över hur delarna samverkar.

På Slottshagen tar man emot studiebesök under särskilda perioder, senast tog man emot besök nu under våren. Håll utkik på deras hemsida för nästa omgång med möjlighet att besöka reningsverket. http://www.norrkopingvattenavfall.se/skola/studiebesok/

Jag tackar Slottshagens reningsverk för att vi fick komma och hoppas att många elever i årskurs fem kommer besöka reningsverket framöver!
/Lotta Nordlöf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar