Här kan du följa arbetet med utveckling av teknikämnet i Norrköpings kommun.Det kan vara information om utbildningar och kurser, lektionstips och andra saker som rör teknikämnet. Vi vänder oss till för-, grund- och gymnasieskola. Vill du dela med dig av något som ni gör i tekniken på din skola eller förskola, så skicka ett mail till charlotta.nordlof@norrkoping.se och hör också gärna av dig med tips på vad du vill läsa om på den här sidan.

Ett tips är att prenumenera på inlägg i den här bloggen (fyll i din mailadress i fältet här nedanför till höger) så får du ett mail varje gång det kommer ny information här på sidan.

torsdag 15 januari 2015

Vatten, avlopp och tekniska system

Ur centralt innehåll, kursplanen i Teknik, år 4-6:

  • Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, till exempel trafiksystem, vatten- och avloppssystem samt system för återvinning. Några delar i systemen och hur de samverkar.
Tekniska system är ett spännande område, med mycket intressant från vardagslivet att jobba med! Här kommer några tips på hur du kan jobba med tekniska system på temat vatten och avlopp, framför allt för år 4-6, men det finns också delar som kan användas med både äldre och yngre barn :

På lektion.se finns ett lektionstips Lär om ditt vatten och bli vattenhjälte  som också är en tävling, från http://www.svensktvatten.se/ . Eleverna ska skildra vattnets kretslopp. Svenskt vatten har också bla vattenexperiment, lärarhandeldning och quiz. Kika in på deras sida och läs mer! För år 4-9.

Norrköping vatten tar emot studiebesök och har en sida med information, filmer och utbildningsmaterial för skola. Du kan bla följa med Grodan Svea på äventyr. Grodan Svea är ett utbildningmaterial som består av bilder, text och filmklipp, där Svea berättar på ett enkelt och trevligt sätt. Främst för år 4-6. 

Utbildningsradion, UR, har en programserie som heter Välkommen till staden. Serien består av fem delar, med avsnitt på ungefär 10 minuter. Programmen är lärorika och gjorda för år 4-6, i detta sammanhang så passar Om avloppsvatten bra, men det finns också andra intressanta områden, tex om sopor.

Den 22 mars är det Världsvattendagen, så vatten kan vara ett passande tema i vår!

Bild från pixabay.com CC0 Public Domain

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar