Här kan du följa arbetet med utveckling av teknikämnet i Norrköpings kommun.Det kan vara information om utbildningar och kurser, lektionstips och andra saker som rör teknikämnet. Vi vänder oss till för-, grund- och gymnasieskola. Vill du dela med dig av något som ni gör i tekniken på din skola eller förskola, så skicka ett mail till charlotta.nordlof@norrkoping.se och hör också gärna av dig med tips på vad du vill läsa om på den här sidan.

Ett tips är att prenumenera på inlägg i den här bloggen (fyll i din mailadress i fältet här nedanför till höger) så får du ett mail varje gång det kommer ny information här på sidan.

onsdag 16 december 2015

Teknik i alla ämnen i vårt grannland

I det senaste numret av Origo finns en artikel om hur man jobbar med teknik på en skola i Danmark. Tekniken integreras i alla ämnen, och alla lärare får utbildning. Visst låter det intressant? Vidare får alla elever på Antvorskov skola redan från förskolan undervisning med särskilt fokus på teknik. Skolan samarbetar både med företag och forskare.

Artikeln avslutas med ett citat från projektledaren: – Men det är egentligen inte tekniken i sig som är det viktiga, utan didaktiken. Att eleverna lär sig genom ”trial and error” och får utrymme att försöka igen. I dag är min bild att de flesta är glada över hur skolan utvecklas.  

Läs hela artikeln här:
http://www.lararnasnyheter.se/origo/2015/11/23/nya-amnen-bygger-framtiden

måndag 30 november 2015

Baka bästa teknikbygget

Jag tror att det kommer byggas en hel del av pepparkaksdeg ute i skolorna och förskolorna under december, kanske både hus och andra konstruktioner. Passa på att vara med i Ny Tekniks pepparkakstävling med det ni bygger.

Regler (från nyteknik.se):
Skapelsen ska föreställa något tekniskt och i huvudsak bestå av pepparkaksdeg. Övriga komponenter ska vara ätbara: allt från lakritsremmar och salta pinnar till gelatinblad och sockerkristyr är tillåtet.


En privat bild från förra året när vi byggde hus med våra grannar,
men vi fuskade med färdigköpta byggsatser som ni ser...
Foto: C. Nordlöf

torsdag 26 november 2015

Snart är det dags för första luckan! Här finns julkalendrar som du kan använda i Teknik- och NO-undervisning.


Lunds Tekniska Högskola har varje år en kalender med experiment, så även i år. Denna kalender passar nog bäst för de äldre eleverna. Se den korta filmen här ovan för att få veta mer om vad det kommer att handla om, och följ sedan länken för att komma till julkalendern: http://www.lth.se/julkalender/2015/


Håll Sverige Rent har en kalender som passar för elever i årskurs 1-6. På sidan finns också en kort lärarhandledning med tips på hur du kan använda julkalendern. Denna kalender handlar om Sveriges miljömål. http://www.hsr.se/julkalender-miljomal


http://www.hsr.se/julkalender-miljomal
Bil från Håll Sverige Rent:  http://www.hsr.se/julkalender-miljomal

Har du också hittat en kalender som kan användas i undervisningen? Tipsa gärna genom att lämna en kommentar på det här inlägget, eller skicka ett mail till: Charlotta.nordlof@edu.norrkoping.se

torsdag 19 november 2015

Toaletter - bra exempel på vardagsteknik

Idag är det internationella toalettdagen, vilket bl.a. uppmärksammades i lokalradion som jag lyssnade till på väg till jobbet. Samtidigt som jag lyssnade så kom jag att tänka på vilket bra exempel på teknik toaletten är! Det finns många aspekter att diskutera, arbeta och låta eleverna fundera kring. Här kommer några exempel på hur du kan använda toaletten som utgångspunkt i din teknikundervisning:

Centralt innehåll, åk 4-6: Vardagliga föremål som består av rörliga delar och hur de rörliga delarna är sammanfogade med hjälp av olika mekanismer för att överföra och förstärka krafter.
Centralt innehåll åk 4-6: Hur föremålen i elevens vardag har förändrats över tid. Några föremål i elevens vardag och hur de är anpassade efter människans behov.
Ja, toaletten är väl ett utmärkt exempel på ett vardagsföremål.
Hur fungerar en toalett? Hur fungerar spolningsmekanismen? Hur länge har egentligen toaletter funnits? Hur kan de se ut? Har de alltid sätt lika dana ut? Varför ser de ut som de gör? Har någon sett en toalett i ett annat land? Jag är övertygad om att elegverna har många tankar och funderingar kring detta ämne. Titta på Evas funkarprogram "Vatten och avlopp" , eller testa att bygga ett eget vattenlås ( www.hanper.se ).

Centralt innehåll åk 7-9: Styr— och reglersystem i tekniska lösningar för överföring och kontroll av kraft och rörelse.
Fundera lite djupare kring hur spolningen i en toalett fungerar. Hur vet toaletten hur mycket vatten som ska fyllas på i tanken? Här har vi ett ganska enkelt mekaniskt exempel på styr- och reglerteknik. På sidan Teknik i fokus hittar vi några förklaringar.

En av förmågorna i teknik: värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö.
Många människor i världen har inte tillgång till toalett, även om detta inte är ett val som individerna själva har gjort, så har något i deras land valt att inte investera i toaletter, vatten och avlopp. Det är givetvis ett  hygieniskt problem, med tanke på sjukdomar och smittspridning. För kvinnor innebär det ytterligare svårigheter. Låt eleverna fundera på varför det är så. I många länder så måste kvinnorna uträtta sina behov i undanskymdhet, därför måste en del hålla sig hela dagen. Och finns in gen toalett på skolan stannar många flickor hemma när de har sin mens, vilket innebär att de halkar efter. Du kan  läsa mer om detta hos tex UNICEF

Centralt innehåll åk 7-9: Hur komponenter och delsystem samverkar i ett större system, till exempel vid produktion och distribution av elektricitet.
Centralt innehåll åk 4-6: Hur olika komponenter samverkar i enkla tekniska system....
Toaletten är intressant föremål i sig, som en teknisk pryl, men toaletten skulle ju inte ha något värde för oss om den inte ingick i ett system! eller hur? Avloppssystemet är spännande att jobba med, och det passar bra att göra studiebesök. här i Norrköping tar Slottshagens reningsverk emot studiebesök under vissa perioder. Fler tips finns också i vårt tidigare blogginlägg Vatten, avlopp och tekniska system.


Lyssna gärna på inslaget från P4 Östergötland! Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare Water Aid Sverige berättar om toalettens betydelse för enskilda människor och för samhällsutvecklingen. Här finns länken.


måndag 16 november 2015

LYFTIS - ständig förbättring av skolans teknikämne

CETIS (Centrum för tekniken i skolan) tagit fram ett material för att lyfta och förbättra teknikämnet som kallas för LYFTIS. Det är ett stödmaterial som bygger på långsiktigt arbete. Materalet har sin utgångspunkt i hur företag arbetar med ISO14001 och är alltså systematiskt. LYFTIS är nyligen släppt och kommer utvecklas över tid.

Med LYFTIS får du vägleding i sex steg som du jobbar med på din skola, i den takt som känns rimlig. Stegen illustreras i figuren nedan och processen är tänkt som en återkommande cirkel, som innebär ständigt förbättringsarbete. På LYFTIS webbplats finns vägledning, exempel, formulär och tips med mera. Materialet bygger på skolinspektionens granskning av teknikämnet, och det självvärderingsmaterial som då togs fram av dem.

Illustration från https://www.liu.se/cetis/lyftis/index.shtml
 

Om du som jobbar i Norrköpings kommun vill jobba med LYFTIS på din skola, kontakta gärna Charlotta Nordlöf eller Sara Westling. Vi tror på LYFTIS koncept och är intresserade av att följa arbetet med LYFTIS på skolorna och stötta er i processen i den mån vi har möjlighet.

fredag 13 november 2015

Vattenfest för små miljöspanare

Igår var det vattenfest och över 300 barn samlades i mässhallarna som en avslutning på uppdraget "Spana på vatten". Våra lokala dagstidningar har skrivit om detta, se länkarna nedan:

Vattenfest för små miljöspanare - Nyheter - Folkbladet

Rent vatten viktigt för alla - Norrköping - Norrköpings Tidningar

Vill du också bli en miljöspanare och lösa miljöuppdrag? I Norrköping är mer än 1000 barn miljöspanare. Myggnätet vänder sig till barn på förskolor och skolor som är mellan 4 och 9 år gamla och genom att lösa tre introduktionsuppdrag blir du sedan en legitimerad miljöspanare och får vara med i större gemensamma uppdrag. Uppdragen handlar om miljö och hållbar utveckling, och det finns tydliga kopplingar till både teknik och naturvetenskap. All information om hur du gör för att gå med finns här.

Nästa uppdrag kommer att skickas ut till alla som är med i Myggnätet i början av december, men redan nu kan vi avslöja att det kommer att handla om värme och genomföras i samarbete med Hyresbostäder.

onsdag 11 november 2015

Forskningsanvändning i praktiken?


För en tid sedan så skrev vi här på bloggen om invigningen av NATDID (Nationellt centrum för naturvetenskapernas och teknikens didaktik), det inlägget hittar du här.  Nu finns en 18 minuter lång film från invigningen där Glenn Hultman föreläser om forskningens roll i skolutvecklingen.

måndag 2 november 2015

Teknik och fotboll i guldtider

Ingen har väl missat att vi numera heter Guldköping och att IFK blivit svenska mästare? Därför kommer också dagens blogginlägg vara fotbollsrelaterat. Och faktum är att jag i skrivande stund sitter på ett café i centrala Norrköping och bara fem meter ifrån mig vid ett annat bord sitter några av spelarna från IFK-Norrköping. Vilket sammanträffande!

Jag skulle vilja tipsa om en serie med webbaserade inslag som kallas "Under skalet" från Ny Teknik. För att ta reda på hur olika tekniska prylar funkar så skruvar man isär dem och tittar på hur de ser ut inuti. Detta visas i korta filmer på ungefär 10 minuter. Mest är det elektroniska prylar som spelkonsoler, 3D-skrivare och en flygande kamera, men i just det här avsnittet så är det en fotbollssko och en fotboll som undersöks i minsta detalj. Kanske kan det vara något att visa för dina elever och att knyta an till den fotbollsfeber som råder? Länken till klippet hittar du här.

Att kunna knyta an till aktuella händelser tycker jag är en av fördelarna med att undervisa i teknik - det finns ju dagligen nyheter med teknikanknytning!

söndag 1 november 2015

Ballongbilar på Makerspace

Under veckan som gått har många haft höstlov. Det har funnits mycket aktiviteter att välja på runt om i vår stad. I onsdags när jag och mina söner var lediga passade vi på att testa Makerspace Norrköping och deras höstlovsaktivitet. Uppdraget var att bygga bilar som drevs med ballonger eller gummisnoddar. Det fanns massor av material att välja på, det mesta var sådant som vi kallar skräp, men det visade sig funka riktigt bra för bilbygge. Ingen bil blev den andra lik. Avslutningsvis kunde de som ville ställa upp i ett litet race för att se vilken bil som  gick bäst.
Höslovskul med Makerspace Norrköping. Foto: C. Nordlöf.

Ludvig fixar till det sista på bilen. Foto: C. Nordlöf.
Dags för race för några av deltagarna. Foto: C. Nordlöf.

En av våra skapelser som faktiskt rullade riktigt bra. Foto: C. Nordlöf.

 
Fler bilbilder hittar du här. Mina grabbar som är sex och åtta år tyckte det var jättekul, till och med roligare än besöket på Kolmården dagen efter. Bilarna har de fortsatt att köra med härhemma.

Den här dagen var aktiviteten riktad mot lite yngre barn, annars är målgruppen även äldre barn,  ungdomar och vuxna (alltså en bra inspirationskälla för tekniklärare). Makerspace träffas på onsdagar klockan 16:45-19 på Ebersteinska gymnasiet och robotar och 3D-skrivare är exempel på vad de har pysslat med. Vill du veta mer om Makerspace Norrköping så följ dem på facebook: https://www.facebook.com/makerspacenorrkoping/timeline eller besök hemsidan: http://makerspacenorrkoping.se/

måndag 26 oktober 2015

Tekniken i skolan - hur var det på konferensen? Foton, texter, presentationer m.m.

Vi var många från Norrköping som deltog i rikskonferensen Tekniken i skolan. Var du kanske en av dem som inte hade möjlighet att vara med? Nu kan du ta del av innehållet att ta del av på CETIS hemsida. Länken finns här: Tekniken i skolan 2015Jag vill speciellt tipsa om att läsa följande glimtar från konferensen:
Teknik på prov eller prov på teknik? Eva Hartell (lärare, fil. doktor, lektor Haninge kommun) om teknik och bedömning.

Att arbeta med tekniken drivkrafter i skolan Johan Svenningson (doktorand i Tekniken didaktik Linköpings universitet, lärare) om hur man kan jobba med teknikens drivkrafter i alla åldrar med flera exempel och tips.

Tekniken i arkitekturen Madeléne Beckman (museipedagog, Statens centrum för arkitektur och design, Arkdes) som bland annat berättar om varför samerna byggde hus utan hörn.

fredag 23 oktober 2015

Invigning av nationellt centrum för spridning av didaktisk forskning, i Norrköping.

Igår var det invigning av NATDID, Nationellt centrum för naturvetensapens och teknikens didaktik. "NATDID:s uppgift är att stödja skolutvecklingen på nationell nivå inom naturvetenskap och teknik genom att sprida resultat från aktuell didaktisk forskning till dem som är verksamma i skolan. Målet med detta är att lärare ska kunna omsätta ämnesdidaktisk forskning i praktiken och därigenom låta skolan vila på en vetenskaplig grund."  (http://www.liu.se/natdid?l=sv)

NATDID finns vid Linköpings universitet, Campus Norrköping, och det var också här i Norrköping som invigningen ägde rum. På invigningen var många på plats; forskare, lärare, representanter från Skolverket, Skolforskningsinstitutet, de fyra ämnesdidaktisk centrumen (Teknik, Kemi, Biologi och Fysik), NT-utvecklare och många andra som verkar någon stans i fältet skola-forskning.

Linköpings universitets rektor Helene Dannetun invigningstalade. Tre forskare berättade om sina forskningsprojekt som alla på olika sätt handlade om att låta forskning och skola mötas, och om utmaningen i att mötas. De var alla mycket intressanta att lyssna på.
- Glenn Hultman är professor emeritus i pedagogiskt arbete och har bl.a. medverkat i SKOLFORSK och skrivit rapporten Transformation, Interaktion eller Kunskapskonkurrens. Forskningsanvändning i praktiken, talade om vad som händer när forskning omvandlas för att användas i skolan. Läs mer om detta i Venue: Forskningsanvändning i praktiken
- Pernilla Nilsson som är professor i naturvetenskapens didaktik talade under rubriken När undervisning gör skillnad - Lärares lärande i en learning study. Här finns en intressant artikel från Skolverket om hennes forskning: För mycket variation blir svårt för elever
- Margareta Serder, doktor i naturvetenskapens didaktik talade om ett forskningsresultats resa i skoldebatten. Det gav intressanta perspektiv på hur media hanterar forskningsresultat. Hennes avhandling heter ”Möten med PISA. Kunskapsmätning som samspel mellan elever och provuppgifter i och om naturvetenskap” och den fick mycket uppmärksamhet i media. Läs gärna den här artikeln av henne: Om ett forskningsresultats resa i skoldebatten

Jag hoppas att vi Norrköping kommer ha nytta och glädje av att NATDID finns i vår kommun! Vill du följa NATDID i sociala medier så finns de på Facebook (sök på Nationellt centrum för naturvetenskapernas och teknikens didaktik) och på Twitter (@ncntd), #natdid. Hemsidan finns här: NATDID

Karin Stolpe, föreståndare för NATDID
"Vi vill hitta rum där lärare och forskare kan mötas".
Foto: C.Nordlöf.
 

Datalogiskt tänkande åk 2-9 och gymnasiet

  Teknik är inte programmering, men programmering är teknik - så tycker jag! Datalogiskt tänkande och programmering kan faktiskt användas mer eller mindre i alla ämnen. Vill du veta mer om vad det är? Kanske vill du vara med i Bävertävlingen och jobba med datalogiskt tänkande med din klass? Här kommer information från Lärande IKT: 

  Är du intresserad av att genomföra Bävertävlingen i din klass, åk 2-9 och gymnasiet? Se info här http://info.bebras.se/?page_id=12 

  Måndagen den 2 november kommer Fredrik Heintz från Linköpings universitet och pratar om Bävertävlingen och datalogiskt tänkande. Vi är i Pronovahuset, S:t Persgatan 19, konferensrum Modemet till vänster om receptionen på entreplanet.

  Tid 14.30-17.00. Medtag egen dator då det blir praktiska övningar.

  Anmälan görs på intranätet under fliken Fortbildning, Programmering och datalogiskt tänkande. Glöm ej att bekräfta din anmälan inom 24 timmar.


  Informationstillfället är gratis!

  tisdag 20 oktober 2015

  Så kan man jobba med hävstången, hjulet och det lutande planet.

  Är du nyfiken på hur andra jobbar med teknikundervisning? Jag tycker alltid det är intressant och givande att få ta del av vad andra gör. Därför så vill jag länka till ett inlägg i lrbloggen om teknik. Mia Kempe berättar om hur hon på sin skola jobbat med teknik i lågstadiet. Hon kopplar till det centrala innehållet och väver bl.a. in ett filklipp med Hans Persson. Mia Kempes inlägg hittar du här:

  Läs och använd de delar som du tycker är bra och blir inspirerad av!

  onsdag 14 oktober 2015

  STEM, programmering, händiga Hanna och teknimmässa i Norrköping...

  ...är några exempel på vad du kan läsa om i CETIS nyhetsbrev nummer 3 2015. Trevlig läsning!

   
  Vill du prenumerera på nyhetbrevet? Klicka här.

  söndag 11 oktober 2015

  Snart dags för Tekniken i Skolan 2015

  Imorgon är det dags för den stora nationella teknikkonferensen "Tekniken i skolan" här i Norrköping. Fler än 25 lärare från Norrköping kommer att delta, och totalt kommer ca 500 lärare och andra som är intresserade av teknikundervisning att vara med. Ska du vara med? Ta gärna några bilder och skriv  några rader och om vad du har varit med om, vad du lyssnat till och vad du kommer ta med dig från konferensen, och dela med dig till andra som läser den här bloggen .

  Maila till Charlotta.nordlof@edu.norrkoping.se så lägger jag upp det du skrivit här på bloggen. Hoppas vi ses på konferensen!
  #TiS2015

  tisdag 29 september 2015

  Future City - teknik och samhällsplanering

  Future City vänder sig till elever i år 6-9. Future City handlar om teknik och samhällsplanering och är i grunden en tävling, men du kan givetvis också bara använda material i din egen undervisning. Future City kan du koppla ihop med olika delar av innehållet i kursplanen för teknik, tex området tekniska system, som en del lärare tycker kan vara en utmaning. Dessutom handlar materialet om hållbar utveckling, entreprenörskap, konstruktion, och du kan också koppla ihop teknikämnet med andra ämnen som tex bild. Läs mer om upplägget och innehållet här: http://futurecity.nu/tavlingen/

  Det finns olika kategorier att tävla i; modell, uppsats och Minecraft. I materialet ingår också lektioner och lärarhandledning, webbinar m.m.

  Sista anmälningsdag för att vara med i tävlingen är den 22/10.

  
  En av tävlingsuppgifterna är att bygga en modell av sin framtidsstad. Här är Sandeplansskolans modell från 2014.
  Bild från: http://www.mynewsdesk.com/se/future-city/images

  torsdag 24 september 2015

  Programmeringsutbildning för lärare

  Programmering handlar om logiskt tänkande och problemlösning. Det är något som kan användas i de flesta, ja kanske i alla ämnen i grundskolan. Nu bjuder lärande IKT in till programmeringsutbildning! Utbildningarna vänder sig till dig som jobbar i årskurs 1-6. Läs mer i följande länk:

  https://drive.google.com/file/d/0B9kamo_1IHtOS2J0ZEN4SXlQWGM/view?usp=sharing

  https://drive.google.com/file/d/0B9kamo_1IHtOS2J0ZEN4SXlQWGM/view?usp=sharing

  Språk, kollegialt lärande och forskning på Skolverkets konferens i Teknik och Naturvetenskap

  På den tredje delen i Skolverkets konferensserie för gymnasielärare och skolledare i teknik och naturvetenskap bjöds det på flera intressanta föreläsningar. här kommer en liten rapport från den dagen. Konferensen riktade sig till gymnasielärare, men även du som undervisar yngre elever kan nog hitta inspiration här. 
  
  Deltagarna besökte Visualiseringscenter C och fick lyssna till Anders Ynnerman och några av hans kollegor. Det var intressant även för en Norrköpingsbo som jag, som varit där flera gånger tidigare, eftersom presentationen var helt riktad till lärare. Du som undervisar i årskurs 2, 5 eller 8 här i Norrköpings kommun har ju möjlighet att komma på ett kostnadsfritt besök med dina elever - läs mer här.  
  
  En annan programpunkt under dagen var  forskaren Sven Lidström som berättade om sin forskning om neutriner, som äger rum på Antarktis. Visste du t.ex. att 10 000 forskare befinner sig på Antarktis under en säsong och att ett år där består av en enda långa dag och en lång natt?
  
  Sven Lidström föreläste om neutriner
  och sin forskning på Antarktis.
  Foto: C. Nordlöf
   
  Lärare och skolledare från Katedralskolan i Uppsala berättade om hur man jobbar med kollegialt lärande. Exemplet vi fick höra om gällde kemi, men man jobbar på samma sätt i alla ämnen. Det är alltid roligt att höra hur andra skolor jobbar, och speciellt med idéer som upplevs positiva av lärarna, eller hur? Vill du veta mer, läs gärna den här artikeln om lärarna från Uppsala i Skolvärlden.

  Fredrik Heinz, Linköpings universitet, berättade om datalogiskt tänkande och varför det är viktigt att kunna lösa problem. Han menar att datalogiskt tänkande handlar om generella färdigheter som är viktiga för alla  och kan involveras i alla ämnen.
  Fredrik Heinz om programmering.
  Foto: C. Nordlöf.

  
  Det som jag speciellt skulle vilja lyfta ur innehållet är hur man kan tänka kring språk och ämnena  teknik och naturvetenskap.  Skolverket har ett språkmaterial som är framtaget av Marie Israelsson och Oscar Ekman,  och Oscar var på plats och berättade om materialet. Här hittar du materialet på Skolverkets sida.  Det är inte helt enkelt att hitta på sidan, men du kan klicka dig vidare till sidor med inspiration för elever i olika åldrar, från förskola till gymnasium.  Oskar Ekman pratade om formen på det vi gör. Innehållet står fast, men formen kan vi variera och här kan vi jobba med språk på olika sätt. Olika former passar förstås olika bra i olika ämnen och olika åldrar. Ett exempel han tog upp var att jobba med Wikipedia-artiklar. Wikipedia anses kanske inte riktigt rumsrent av alla, men Oscar Ekman menade att genom att bara använda ett vanlig källkritiskt förhållningssätt när man läser så är det en tillförlitlig källa. Och också något man kan låta eleverna jobba med. Det finns artiklar som behöver utvecklas och skrivas, och det passar bra att låta eleverna jobba med detta. Det känns kanske mer meningsfullt när man vet att det man skriver inte bara kommer läsas av läraren utan av tusentals andra. På wikipedia finns en önskelista där man kan se var information saknas, och den listan kan vara en bra utgångspunkt. Här finns Oscar Ekmans exempel om Wikipedia. Övriga exempel han tog upp och som du också kan klicka dig fram till hos Skolverket handlade om att skriva tidskriftsartikel, blogginlägg, göra en reklamkampanj m.m.


  Oscar Ekman om formen på det vi jobbar med i Teknik och
  Naturvetenskap. Foto: C. Nordlöf.

  måndag 21 september 2015

  The Battery challenge

  The Battery Challenge är en tävling för högstadiet och gymnasiet där uppdraget är att skapa en film. Se mer om hur det fungerar i filmen nedan. Liksom i andra liknande kampanjer och tävlingar så måste man ju inte tävla om man inte vill, utan du som lärare kan också ha nytta av materialet i din undervisning. använd det du tycker är bra och det du tror kommer fungera bra med dina elever!

   

  tisdag 15 september 2015

  Inspirationshelg för lärare i Bryssel

  EU-projektet Scientix bjuder in 25 lärare att vara med på en inspirationshelg i Bryssel den 16:e till 18:e oktober. Helgen är fylld med workshops och presentationer. Det kostar inget; resa, kost och logi ingår. Du som söker ska undervisa i något ämne inom STEM (NO, Teknik, "Engineering" eller Matematik). Sista dag att anmäla intresse är redan den 22/9.

  Mer information och anmälningsformulär hittar du här:

  http://www.scientix.eu/web/guest/spw8-at-fcl

  Scientix har förresten en blogg, den hittar du här: http://blog.scientix.eu/

  tisdag 8 september 2015

  Energifallets högstadiesatsning - ta med dina elever ut i verkligheten

  Energifallet (Naturskyddsföreningen) har tillsammans med IKEA tagit fram ett koncept som riktar sig till högstadieelever:
   
  I Energifallets högstadiespecial får eleverna möjlighet att utforska och praktisera kunskaper kring hållbar utveckling genom Energifallets övningar i kombination med ett specialutformat studiebesök på IKEA. Lärare och elever arbetar enligt föreslaget arbetsupplägg (pdf) med Energifallets övningar med särskilt fokus på energi, hållbar livsstil, naturresurser, livscykelperspektiv, samt ansvarsfull produktion och handel.

   

  I arbetsupplägget finns kopplingar till olika ämnen och beskrivna mål för de olika delarna. Materialet är ämnesövergripande och de flesta ämnen finns med, däribland Teknik, Fysik, Kemi och Biologi. 
  http://www.naturskyddsforeningen.se/skola/energifallet/energifallets-hogstadiespecial


  Energifallet erbjuder även andra övningar och uppgifter för alla skolåldrar:
  Energifallet.se hittar du 37 övningar för grundskolan som kopplar elevernas vardag och livsstil till energi, klimatpåverkan och hållbar utveckling. För varje övning beskrivs läroplansmål och vilka förmågor som tränas.

  Missa inte chansen att ge tekniken plats på schemat!

  Tänkvärda ord om varför teknikämnet ska ha ett eget fastställt antal timmar i timplanen och inte dela tid med NO-ämnena:

  Missa inte chansen att ge tekniken plats på schemat! | Lärarnas Nyheter

  fredag 4 september 2015

  Teknikbedömning är ett minfält

  "Teknik är svårare att bedöma än andra ämnen. Dels för att det är ett brett ämne, dels för att kunskaps­kraven är svårtolkade. Det behövs mer kunskap om vad till exempel ett väl utvecklat resonemang innebär." (Från tidningen Origo 2015 09 01)

  Läs mer om vad läraren och forskaren Eva Hartell anser om teknik och bedömning i den här artikeln: 'Teknikbedömning är ett minfält' | Lärarnas Nyheter

  torsdag 3 september 2015

  Leka programmering

  Så här kan man göra om man vill lära barnen om grunderna i programmering. Roligt och lärorikt - utan dator!

  Bilder från lärarträffen med Teknikspanarna

  Förra veckan samlades ett 20-tal teknikintresserade lärare för en eftermiddag med inspiration från Teknikföretagen och Teknikspanarna. Emma Sabel berättade om två teknikmaterial som är framtagna för att passa till kursplanen i teknik. Dessa material kan du hitta här:
  http://teknikspanarna.se/ (passar bäst för årskurs 4-6)
  http://problemlosarna.nu/ (passar bäst för årskurs 7-9)
   
   
   
  
  Alla deltagare fick prova på en elevuppgift. Här gällde det att placera prylar i tidsordning. Vi fick också tips om hur övningen kan varieras, tex genom att ha ett JA-hörn och ett NEJ-hörn och placera prylarna utifrån olika frågor, som "Går den att återvinna?" eller "Är den nödvändig?".  Teknikspanarna utgår från Produktutvecklingscykeln.
  

  Exempel på övning från materialet.

  måndag 31 augusti 2015

  Vi hjälper er med deltagaravgiften till "Tekniken i skolan"

  Idag har följande erbjudande skickats ut till skolledare i förskolor, grundskolor och gymnasieskolor i Norrköpings kommun:


  Norrköpings kommun vill uppmuntra lärare i kommunen att vara med på rikskonferensen ”Tekniken i skolan” som hålls här i Norrköping 12-13 oktober genom att hjälpa till med deltagaravgiften. ”Tekniken i skolan” anordnas av CETIS (Centrum för tekniken i skolan) och riktar sig till pedagoger i alla skolformer, från förskola till gymnasium. Konferensen breda program passar både dig som undervisat ett tag och vill utveckla dig, samt dig som känner dig lite osäker på teknikämnet och vill ha inspiration till att komma igång med teknikundervisningen. Hela programmet kan du läsa här: http://www.liu.se/cetis/konferenser/documents-tis-2015/program-tis-2015.pdf Programmet och övrig information har också skickats ut av CETIS till alla skolor.

  För att fler lärare från Norrköpings kommun ska kunna delta så vill utbildningskontoret hjälpa till med anmälningsavgiften. Att gå flera stycken från samma skola tror vi är bra, så om din skola anmäler två deltagare så betalar utbildningskontoret avgiften för den ena (det gäller både om ni vill vara med en eller båda konferensdagarna). Vi vet att teknikämnet ibland hamnar i skymundan, och nu har du som rektor möjlighet att lyfta ämnet på din skola/förskola. Konferensen väntas få 800 besökare, och självklart vill vi att så många pedagoger som möjligt från Norrköping syns bland deltagarna. Under dessa dagar kommer forskare, lärarutbildare, pedagoger m.fl. som arbetar med teknik i skolan att träffas och dela erfarenheter.

  Anmäler du tre pedagoger från din enhet kan också du som skolledare anmäla dig helt kostnadsfritt. Mer om detta erbjudande samt övrig information om konferensen hittar du här: http://www.liu.se/cetis/konferenser/rikskonferens-2015.shtml

  Satsningen vänder sig till förskola, grundskola och gymnasieskola. Antalet platser är begränsat (35 st), så ”först till kvarn” gäller. Rektor/skolledare anmäler sitt intresse genom att skicka ett mail till Sara Westling (sara.westling@edu.norrkoping.se) och finns det platser kvar så skickas det då ut information om hur vi går till väga med betalningen. Vid frågor går det bra att höra av sig till Sara Westling (se ovan) eller Lotta Nordlöf (charlotta.nordlof@edu.norrkoping.se).

  http://www.liu.se/cetis/konferenser/documents-tis-2015/program-tis-2015.pdf

   

   

  Mitt liv som grej

  Mitt liv som grej är en programserie från UR. Jag hittade tips om att använda den i Facebookgruppen "Teknikämnet i fokus", där flera lärare berättar om hur de använt programmen från år 1 till år 6.

  Så här beskriver UR serien: Fanny rensar bland sina småprylar, men en liten grej behöver inte vara någon småsak! Kungar och presidenter må ha sina givna platser i historieböckerna, men alla små vardagsprylar i våra hem kan förmodligen lära oss mycket mer om oss själva, våra behov och vår historia. Här får vi förklaringen till varför vi har vardagliga ting som exempelvis glasögon, plåster, sax och tandborste. När behövdes grejen för första gången i historien? Hur blev den till? Vad skulle hända om den inte fanns? (från  http://www.ur.se/Produkter/162189-Mitt-liv-som-grej-Glasogonen#Om-serien)

  Det är 10 avsnitt (ca 10 min) som tar upp tio olika viktiga prylar, tex sudgummit, saxen och säkerhetsnålen. Ett avsnitt handlar om glasögon, och en lärare i facebookgruppen tipsar också om att kombinera det avsnittet med Skolverkets arbetsområde om glasögon (det hittar du här).
  Länk till programmen:
  http://www.ur.se/Produkter/162189-Mitt-liv-som-grej-Glasogonen

  fredag 28 augusti 2015

  Använda reklamfilm i undervisningen? Förslag på diskussionsfrågor och kopplingar till centralt innehåll.

  Tekniken finns ju överallt, och visst är det roligt att försöka koppla undervisningen till elevernas vardag? Reklamfilmer är en sådan sak som många ser och som det kan pratas mycket om. Crazy Pictures, som kallar sig för filmkollektiv och för övrigt kommer från Norrköping har gjort flera reklamfilmer åt Media Markt. Titta på det här klippet (30 sekunder ungefär). Visst finns det mycket att jobba vidare med tillsammans med eleverna?  Här är några saker som jag kom att tänka på:
  • Har alla människor samma möjligheter att förstå dagen teknik? Vem/vilka får svårt att ta till sig ny teknik? Hur bör man utforma nya produkter så att så många som möjligt kan använda dem?
  • Vilka människor får övertag i samhälls- och teknikutvecklingen och vilka hamnar efter?
  • Hur har vardagsprylar förändrats de senaste 50-60 åren? Vilka prylar använder ett barn idag och vilka prylar använde farmor eller morfar när de var små?
  • Hur kan man se på teknikutvecklingen och teknikval utifrån etiska och sociala aspekter? Vad påverkar teknikens tillgänglighet och användning?
  I kursplanen för Teknik står följande: Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:
  • värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och
  • analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

  Centralt innehåll som går att knyta till dessa frågor:

  Årskurs 1-3:
  Hur föremål i elevens vardag har förändrats över tid.

  Årskurs 4-6:
  Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta. Konsekvenser av teknikval, till exempel för- och nackdelar med olika tekniska lösningar.

  Årskurs 7-9:
  Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränslen och krigsmateriel.

  Gymnasiet, Teknik 1:
  Teknikens historia och teknikutvecklingens betydelse för samhället samt introduktion i aktuella utvecklingsområden inom teknik.
  Grundläggande teknikfilosofi: etiska värderingar och genusstrukturer samt hur de har påverkat och påverkar tekniken, dess användning och tillgänglighet. Hur teknik och teknikens attribut könsmärks.

  Jo, det finns en del två av filmen också:

  torsdag 27 augusti 2015

  Vetenskapsdagen

  Den 1/10 arrangeras Vetenskapsdagen på Linköpings universitet. Det är ett nyskapad inspirationsdag för lärare som beskrivs så här:

  Vetenskapsdagen är en ny årlig inspirationsdag för lärare i fysik, kemi, biologi, naturvetenskap, matematik, teknik och datavetenskap. Du kommer att få lyssna till flera spännande TED Talks-liknande föredrag från forskare inom dessa områden och delta i spännande studiebesök, för att ta del av forskningsrelaterad verksamhet. I anslutning till varje session kommer du att få träffa en föredragshållare och andra universitetslärare/-forskare för vidare fördjupning och samtal/frågestund.

  För att kunna erbjuda både djup och bredd kommer vi att ha parallella sessioner inriktade mot olika ämnesområden, så att alla deltagare förhoppningsvis kan välja en bra kombination av föredrag och studiebesök som passar det egna intresset.
  I framtiden planerar vi att ha sessioner/spår som är tydligt inriktade mot  lärare i varje ämne (fysik, kemi, biologi, naturvetenskap, matematik, teknik och datavetenskap), men när vi i höst anordnar Vetenskapsdagen för första gången har vi färre sådana sessioner/spår.  Vetenskapsdagen är valbar för gymnasielärare som alla har länsstudiedag denna dag. Det är även studiedag för Norrköpings grundskolor denna dag, och Vetenskapsdagen vänder sig också till dig som undervisar i år 7-9.

  Programmet hittar du här: http://www.liu.se/vetenskapsdagen/program/?l=sv

  onsdag 26 augusti 2015

  Välkommen till kommunens största avloppsreningsverk för en miljölektion och rundtur.

  Vattnet används om och om igen. Vi dricker det, badar i det och använder det till tvätt. Lika viktigt som att vi lämnar avfall på rätt ställe är det att vi inte spolar ner fel saker i avloppet. Välkommen till kommunens största avloppsreningsverk för en miljölektion och rundtur. Ett besök helt utöver det vanliga! Erbjudandet gäller elever i årskurs 5.

  https://drive.google.com/file/d/0B9kamo_1IHtOMFFVQjMwS2JtWWs/view?usp=sharing
  Klicka på bilden för mer information.

  Bokning: höstens studiebesöksperiod är vecka 37 till och med vecka 43. Mer information om besöket och om hur du bokar, hittar du på webbplatsen www.norrkopingvattenavfall.se

  Välkommen på studiebesök till Slottshagens reningsverk!

  tisdag 25 augusti 2015

  Nationellt centrum för naturvetenskapernas och teknikens didaktik (NATDID) invigs i Norrköping


  Välkommen till den officiella invigningen av Nationellt centrum för naturvetenskapernas
  och teknikens didaktik (NATDID) som kommer att äga rum den 22 oktober kl. 13.00-16 på Campus Norrköping. NATDID ska arbeta på nationell nivå för att stödja skolutvecklingen inom naturvetenskap och teknik genom att sprida resultat från aktuell didaktisk forskning till dem som är verksamma inom skolan.

  På programmet står bl.a. Glenn Hultman: Är det forskning som används? Kunskapskonkurrens och skolans sociala världar, Pernilla Nilsson: När undervisning gör skillnad - Lärares lärande i en learning study, och Margareta Serder: Om ett forskningsresultats resa i skoldebatten.

  Hela programmet, mer information och länk till anmälan finns här.

  måndag 24 augusti 2015

  Problemlösarna

  Problemlösarna är ett material från Teknikföretagen som presenteras så här:

  Välkommen till Problemlösarna – ett konkret lektionsmaterial till teknikundervisningen för årskurs 8-9. Genom Problemlösarna får du som lärare ett kreativt och verklighetsnära verktyg till undervisningen i teknik och eleverna får prova på hur det är att jobba som ingenjör – samtidigt som ni arbetar mot målen i kursplanen.
  Problemlösarna består av sju lektioner och fjorton verkliga ingenjörsuppdrag från svenska teknikföretag. Eleverna väljer ett uppdrag som de tycker är intressant och har även möjlighet att delta i tävlingen Årets Problemlösare. Tävlingen avgörs 27 november!
   
   
  Exempel på lektionsteman är Hållbar utveckling, Projektarbete och Martematik. På hemsidan finns, alla lektioner, uppdrag och information till dig som lärare. http://problemlosarna.nu/

  måndag 17 augusti 2015

  Lärorik: om problemlösning och tekniktänk i förskolan

  Jag vill tipsa dig om att ta en titt i vår grannkomuns tidsskrift för pedagoger, "Lärorik". Det är en tidsskrift för pedagogisk utveckling inom förskola och grundskola i Linköpings kommun.

  I det senaste numret är temat problemslösning och här finns spännande teknikrelaterade artiklar att läsa. "Tekniktänk i förskolan" handlar om hur tekniken uppmärksammas i förskolan med hjälp av ett nytt material. "Problem är till för att lösas" tar upp hur vi tänker och agerar när det gäller problemlösning och hur teknikämnet karaktäriseras av detta. I detta nummer finns också en del att läsa om robotprogrammering och en mycket intressant artikel om bedömning på magkänsla.

  fredag 14 augusti 2015

  Konferens i Norrköping för gymnasielärare i teknik

  Välkommen till Skolverkets konferens i Norrköping för dig som är gymnasielärare inom naturvetenskap eller teknik

  Vill du lyssna på spännande föreläsningar om hur det är att arbeta med världens största teleskop på Antarktis, vill du veta mer om datalogiskt tänkande eller vill du diskutera med kollegor och få idéer till hur du kan utveckla din undervisning? Anmäl dig då till Skolverkets konferens som äger rum i Norrköping den 16 september. Vi kommer, förutom att lyssna på föreläsningar, även besöka Visualiseringscentret. Du kommer också att få en kasse med böcker som vi hoppas kan inspirera dig i din undervisning.

  På programmet:
  Uttrycksformer för upptäckare- Oscar Ekman och Marie Israelsson visar hur man kan få intressanta ingångar till naturvetenskapen i undervisningen.        
                   
  Datalogiskt tänkande-vad är det egentligen? Linda Mannila och Fredrik Heinz berättar om datalogiskt tänkande från både ett svenskt och finskt perspektiv.

  Bättre kemiundervisning men kollegors hjälp- Mats Hansson, Helena Vallin och Erik Östlund beskriver sitt arbete på Katedralskolan i Uppsala

  ICECUBE- Sven Lidström berättar om hur det är att arbeta som forskare på Antarktis.

  Besök på Visualiseringscentret:

  Föreläsning – ny teknik ger mumier liv

  Rundvandring – få idéer till hur du kan använda visualiseringar i din undervisning

  Syfte
  Syftet med konferensen är att erbjuda kompetensutveckling för dig som arbetar som gymnasielärare inom naturvetenskap och teknik. Det kommer att finnas möjlighet att diskutera med kollegor samt även föreläsare.

  Målgrupp
  Konferensen riktar sig till gymnasielärare som undervisar i naturvetenskapliga ämnen och teknik samt skolledare. Vi välkomnar särskilt dig som arbetar i länen Östergötland, Småland och Sörmland. I mån av plats kan också du som arbetar utanför ovanstående län delta.

  Tid
  Dagen startar med incheckning och fika från klockan 08.30.
  Programmet pågår från 09.00 till cirka 16.30.

  Plats
  Louis de Geer kongress och konferens.
  Lokal: Flygeln
  Dalsgatan 15, 602 32 Norrköping

  Anmälan
  Deltagandet är kostnadsfritt. Skolverket bjuder på lunch och fika under dagen. Anmäl dig senast 6 september.
  Anmäl dig här: https://response.easyresearch.se/s.aspx?WID=1004166&Pwd=87996179&key=35890,237895

  onsdag 12 augusti 2015

  Kartongmatchen

  Mellan 10/8 och 20/11 pågår kartongmatchen ett projekt av Tetra Pak i samarbete med Världsnaturfonden WWF. Det är en tävling med tema återvinning, som också består av inspirationsmaterial för dig som undervisar i form av filmer, Powerpoint-presentationer m.m. Projektet vänder sig till barn från förskolan till årskurs 6.

  Bland inspirationsmaterialet finns t.ex. en presentation om en dryckeskartongs livscykel och ett kunskapsmaterial där man kan läsa om mjölkförpackningens historia. Dessa båda passar bra in i Teknikämnets syfte, och du kommer säkert hitta mer du kan ha nytta av i din teknikundervisning, även om du inte vill vara med i själva tävlingen. För den som vill tävla så består projektet av en huvudmatch och tre frivilliga pristävlingar.

   
  Se filmen för att få veta mer om pristävling 1!
   

  måndag 10 augusti 2015

  Kostnadsfria besök för skolor på Visualiseringscenter C

  Årskurserna 2, 5, och 8 inom Norrköpings kommun har chansen att boka ett kostnadsfritt avtalsbesök på Visualiseringscenter C under HT-2015.
  Temat för höstens avtalsbesök är Hållbar utveckling - Vatten.

  Läs mer här :http://visualiseringscenter.se/avtalsbesok

  Workshop teknik

  Kom ihåg att anmäla dig till lärarträffen den 25/8. Sista dag för anmälan är den 17/8 och det är bara några få platser kvar. Klicka på bilden för att komma vidare. Hoppas vi ses tillsammans med Teknikspanarna!
  https://drive.google.com/file/d/0B9kamo_1IHtORUhSYWg0VEZJcHM/view

  söndag 9 augusti 2015

  Sommarprat

  Hoppas sommaren varit avkopplande och skön! Sommaren är ju faktiskt inte slut än, även om läsåret har börjat rulla igång, och förhoppningsvis dröjer sig det fina vädret kvar länge till. Sommarpratarna i P1 är ju också detsamma som sommar för många. Programmet avslutas den 16/8. Jag skulle vilja tipsa dig om att lyssna på Maria Strømme som pratar på tisdag den 11/8. Maria är civilingenjör och professor i nanoteknologi. Jag lyssnade till henne i våras på en konferens som Skolverket anordnade (se blogginlägg här). Hon hade mycket intressant att dela med sig av då när det gäller nanoteknologi i framtiden, så jag törs nästan lova att hennes sommarprogram blir riktigt bra! Läs mer om Maria Strømme och hennes program här.

  tisdag 30 juni 2015

  Rikskonferens i Teknik, Norrköping

  Den 12-13 oktober är det dags för Rikskonferens i Teknik i Norrköping. Anmälan är öppen och du kan se hela programmet här. Konferensen vänder sig till alla som vill vara med och påverka teknikundervisning i förskola, grundskola, grundsärskola och gymnasieskola. Anmäl dig här! 
   
  Erbjudande från arrangören: Gå tre personer så bjuder vi rektor/skolledare på anmälningsavgiften.   

   


   

  onsdag 17 juni 2015

  Se Teklafestivalen, en teknikfestival för tjejer, på SVT på måndag

  Ur SVT:s programtablå måndag 22/6:

  Sammandrag från Teklafestivalen 2015. Tekla är en teknikfestival för tjejer mellan 11-19 år och grundades av artisten Robyn med syftet att få fler tjejer att upptäcka nya intressen inom teknik och spelutveckling. Vi träffar grundaren Robyn och följer med på workshops inom robotprogrammering, speldesign, digital visualisering, 3D-printing och en massa annat. Årets festival är den första i ordningen och anordnades på Kungliga Tekniska Högskolan i april. Den hade 200 inbjudna deltagare och sändes live i SVT Play.

  fredag 12 juni 2015

  Kollegialt lärande - Teknik

  Kollegialt lärande är ett begrepp som det numera talas mycket om i olika sammanhang, men vad är egentligen kollegialt lärande? Gör vi inte det hela tiden? På Skolverkets sida finns en ganska kort men bra artikel som sammanfattar vad kollegialt lärande handlar om, du hittar den här: Kollegialt lärande nyckelfaktor för framgångsrik skolutveckling

  Precis som artikeln säger, så handlar det om att analysera och kritiskt granska ditt eget och dina kollegors arbete, på ett strukturerat sätt. Det här vill ju vi i Norrköping också vara med och göra, därför inbjuder vi till kollegialt lärande-träffar för lärare under läsåret 2015-2016. Klicka på länken nedan för att få veta mer!


  fredag 5 juni 2015

  Inbjudan till robottävling

  Det har kommit en inbjudan till en robottävling från Makerspace Norrköping. Det är en tävling som är öppen för alla, utan åldersgränser. Kanske vill du jobba med robotar på tekniklektionerna? Eller har du elever som du tror skulle tycka det var kul att bygga en robot på sin fritid och vara med? Sprid gärna inbjudan vidare!

   
  Makerobotcup
  Makerspace Norrköping bjuder in till robottävling.
  När: sista veckan i september.
  Plats: Ebersteinska gymnasiet
  Regler: Bygg en robot som kan putta ut en annan robot från spelplanen....

  Intresseanmälan sker till makerspacenorrkoping@gmail.com eller via meddelande till Makerspace Norrköpings facebooksida https://www.facebook.com/makerspacenorrkoping .
  Mer info kommer senare.


  Blir du nyfiken på vad Makerspace Norrköping är? Läs mer här: http://makerspacenorrkoping.se/
   
  Och om du undrar vad ett Makerspace är, titta på det här filmklippet:

  torsdag 4 juni 2015

  Vad bra! Så där skulle vi också kunna göra.


  Att få ta del av hur andra jobbar är både kul och inspirerande, eller hur?
  Här kommer ännu en inspirerande film från skolverkets NT-satsning.
  I filmen finns tips på hur du kan jobba med Teknik och NO, både inne och ute.
   
  Vill du visa hur ni jobbar på din förskola? Det vill vi gärna skriva om här på bloggen. Hör av dig! charlotta.nordlof@edu.norrkoping.se

  måndag 1 juni 2015

  Detta händer för Tekniklärare i Norrköping hösten 2015

  Just nu har vi några intensiva men också härliga veckor framför oss med skolavslutning och allt annat som följer med ett avslut på ett läsår. Du kanske inte vill tänka längre fram än till lediga, soliga och lata dagar i juli? Jag skulle ändå vilja pålysa några datum i höst. Under nästa termin händer det faktiskt en hel del här i Norrköping när det gäller teknik. Så ta fram din kalender och boka in några av följande datum:


  • Måndag 14/9 Vidareutbildning för snilleblixtlärare. Du som redan gått den första delen i snilleblixtutbildningen är välkommen på del två. Du har fått ett mail om detta, det finns också mer att läsa här. 


  • Måndag 12/10 - tisdag 13/10 CETIS rikskonferens, Tekniken i Skolan 2015. För alla som jobbar med teknik i skolan på något sätt, eller för dig som vill göra det och vill lära dig mer. Ta chansen och träffa hundratals andra pedagoger från hela Sverige. Lyssna på föreläsningar, delta i workshops m.m. Från förskola till gymnasium. Mer information finns här!

  • Under hösten kommer vi också starta upp grupper i Kollegialt lärande - teknik. Vi kommer träffas fyra gånger under nästa läsår för att med metoden kollegialt lärande jobba med teknik. Vi kommer anpassa innehållet efter deltagarna, men ett tänkbart ämne är bedömning. Kollegialt lärande handlar om att utbyta erfarenheter och dela med sig, och mellan varje träff kommer du ha en uppgift att utföra som vi diskuterar tillsammans vid nästa träff. Dessa grupper passar både dig som känner dig lite osäker på ämnet och dig som undervisat ett tag och känner dig säker. Håll utkik här på bloggen! Informationen kommer också spridas till alla skolor via rektorerna. Är du nyfiken på kollegialt lärande, så läs vad skolverket skriver här, en kort och bra text.

  Har du några frågor kring något av arrangemangen ovan, så hör gärna av dig till Charlotta.nordlof@edu.norrkoping.se

  
  http://www.liu.se/cetis/konferenser/rikskonferens-2015.shtml
  Du kommer väl med på konferensen i höst?        
  Två intressanta dagar, med något för alla - och på hemmaplan!        torsdag 28 maj 2015

  Gångjärn - spännande vardagsteknik


  Att öppna och stänga saker är kul! Men hur funkar det? I den här filmen från Skolverket får vi höra om en förskola som har gångjärn som tema. Vi får också se hur två andra förskolor jobbar med vatten.

  fredag 22 maj 2015

  Allt är inte teknik – men mycket | Lärarnas Nyheter

  Den här artikeln, Allt är inte teknik – men mycket | Lärarnas Nyheter, är ett par år gammal, men kan ändå vara till god hjälp för dig som jobbar i förskolan och funderar på vad teknik är och hur man kan jobba med teknik.

  Ett bra sätt att komma igång med teknik i förskolan är att utgå från ett färdigt arbetsmaterial, t.ex Teknik tillsammans.

  onsdag 20 maj 2015

  CETIS nyhetsbrev

  ...finns nu att läsa här: http://www.liu.se/cetis/nyhetsbrev/pdf_nyhetsbrev/2015_nr2.pdf

  Och snart öppnar också anmälan till CETIS rikskonferens här i Norrköping, den 12-13 oktober. Missa inte den möjligheten! Läs mer om konferensen, tekniksalar, design m.m. i nyhetsbrevet i länken ovan.

  Teknikelever visade upp sina arbeten

  I måndags var det full aktivitet i ljushallen på Ebersteinska gymnasiet. På den årliga mässan visade eleverna upp vad de jobbat med i olika teknikkurser under året. Här visades exempel på elevarbeten från Teknik 1, Teknik 2, Design 2 och Teknik-specialisering.

  Bland besökarna på mässan fanns bl.a. elever och lärare från grundskolan som var nyfikna på vad som händer på gymnasiet och representanter från Teknikcollege styrgrupp, som också var jury och skulle välja ut de bästa produkterna.

  Läs mer om mässan i Folkbladet: Teknikeleverna visade upp sina prototyper - Norrköping - Folkbladet

  Här kommer några exempel på vad eleverna visade:

  En smart produkt som ska underlätta vid flytt. Ett handtag som gör att kartongen inte skär in i händerna.
   

  En CAD-modell av handtaget.
   

  I Teknik 2 konstruerar eleverna med hydraulik, med hjälp av slangar, vatten och sprutor. Här en lyftkran som lyfter colaburkar. Allt styrs med hjälp av sprutorna.
   

  Therese som läser Design 2 har gjort ett mobilfodral med ett förvaringsfack för t.ex. en nyckel. Modellen är utskriven med 3D-skrivare.
   

  En smart anordning för att kunna bära med sig datorn när man ska spela med kompisar. Konstruerad i kursen Teknik 1.

  En tandkrämshållare för att minska kladd med tandkräm i badrummet, samtidigt ett tandborstställ. Av elever i årskurs 1, Teknik 1.  Azira Hadziabdic och Matilda Sahlin, stolta lärare på Teknikprogrammet.

  Fotograf: Charlotta Nordlöf

  måndag 18 maj 2015

  LRF inbjuder till bondgårdsbesök!

  Här kommer en inbjudan från LRF med möjlighet att komma på studiebesök på en bondgård. Läs mer här nedanför. I samband med den här inbjudan vill jag också tipsa om ett arbetsmaterial i Teknik: Mjölkens väg som är en del av undervisningsmaterialet Teknik tillsammans.


  LRF bedriver sedan en lång tid en verksamhet kallad LRF Skolkontakt. Syftet är att öka intresset för landsbygden och sprida information om hur maten produceras.

  Vi erbjuder 

  ·         Studiebesök på gård.

  ·         Elevmaterial med färdiga teman om bondens arbete för årskurserna F-6 www.bondeniskolan.se   

  Inbjudan!

  Under hösten 2015 kommer LRF skolkontakt att ordna bondgårdsbesök för mellanstadie-klasser i Norrköpings kommun! Bondgårdsbesöket kommer att ordnas på Ringstad Gård den 2/9-2015. Varje klass tillbringar en halv dag på bondgården. Klasserna delas in i grupper och visas runt på olika stationer på gården. T.ex.

  * Djuren på gården

  * Lantbruksmaskiner

  * Vad man odlar på åkrarna

  * Vår mat

  * Vår miljö

  Vid en station pratar vi om maten och äter hamburgare som vi bjuder på!

  Transport till bondgården genom Östgötatrafiken buss 410 (hållplats Ringstad) .Skicka gärna en intresseanmälan redan nu, men senast den 5/6 2015. Vi bara kan ta emot ett visst antal klasser! Först till kvarn gäller.. Vi kommer att ta kontakt med alla som skickat en intresseanmälan. Ni kommer då att få mera information ang. tider på besöksgården o.s.v.

  Maila din intresseanmälan (se nedan vad den ska innehålla) till: evaaxelsson8@gmail.com
  Intresseanmälan till Bondgårdsbesök!!

  Skolans namn:             
  Skolans adress:
  Kontaktperson:
  Telefonnummer:                                        nås säkrast:
  e-mail-adress:

                     antal klasser:                            antal elever:
  årskurs 4  
  årskurs 5  
  årskurs 6  

  Övriga upplysningar ex.matallergi: